Recept: Jette Bars met pistache, cacao en amandel

Een tijdje geleden postte ik een recept over Jette Bars (die HIER te vinden is!). Dat recept is in feite voor een basisreep; een recept waarmee je zelf kan variëren, experimenteren en combineren qua ingrediënten!

En dat heb ik gedaan :). Afgelopen weekend ben ik in de Markthal in Rotterdam geweest. Ik kwam daar bij een notenkraam genaamd Elbnuts (check hun website hier!). Een zeer groot aanbod van verse noten, zaden en veel ander moois waardoor ik ideeën kreeg voor dit recept; Jette Bars met pistache, cacao nips en amandel! In het originele recept gaat een notenmix, waardoor je verschillende noten hebt. Maar daar zit vaak geen pistache bij en juist die nooit maakt deze reep tot iets heel bijzonders. Die noot in combinatie met de cacao nips werkte goed! Hieronder de ingrediënten die ik heb gebruikt en de bereidingswijze. Let wel; de repen zijn voller dan de originele Jette Bars, dus je kan ze prima ietsjes kleiner snijden en toch dezelfde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgen. Normaliter haal ik zo’n 12 repen uit mijn bakblik bij de Jette Bars. Bij dit recept waren het er 18!

Ingredienten:
225 gram Biologische rode vruchten muesli

50 gram rietsuiker

125 gram honing

65 gram ongebrande, gepelde pistache noten

20 gram cacao nips

20 gram amandelschaafsel

Chia zaad naar smaak

Benodigdheden:

Ovenschaal of bakblik

Oven

Keukenmachine

Weegschaal

Pan (kleine pan bijv. steelpan)

Bakpapier

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius.

Stap 2: Verhit de honing in de pan. Doe dit op middelmatig vuur zodat het rustig opwarmt en niet direct verbrand. Roer af en toe om de vloeibaarheid te controleren. De honing moet niet zo vloeibaar worden als water, maar iets minder dik als hoe de honing in normale toestand is.

Stap 3: Terwijl de honing langzaam dunner wordt, maal je ondertussen de muesli en de noten fijn in de keukenmachine. Vervolgens maal je de cacao nips en het amandelschaafsel erbij en roer dit goed door zodat alles 1 geheel wordt. Naar smaak voeg je het chia zaad toe. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan 3 a 4 eetlepels chia zaad.

Stap 4: Voeg als laatste de honing toe aan het geheel en roer het goed door elkaar. Probeer te voorkomen dat er “droge” stukken overblijven. Alles waar namelijk geen honing op zit, zal afbrokkelen wanneer het geheel uit de oven komt. Giet het geheel vervolgens in het met bakpapier bedekt bakblik of ovenschaal. Druk het geheel stevig aan zodat het een platte, compacte massa wordt. Ik gebruik hier een vork voor omdat je zo ook de hoekjes en randjes mooi kunt aandrukken.

Stap 5: Bak het geheel ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Mijn advies is om het na 20 minuten zeker even te controleren; iedere oven verwarmt anders en de kans is dus aanwezig dat de bovenkant van het geheel eerder verbrand! Let daar goed op.

Stap 6: Wanneer het geheel klaar is, duw je het nog eens goed aan. Ik deed dat door een stuk bakpapier te vouwen en onder mijn hand te leggen. Vervolgens gewoon met mijn volle gewicht erop leunen. Je voelt het dan nog een beetje inzakken; dat is goed! Daar worden de repen mooi compact van. Mocht je van wat meer luchtigere repen houden dan kun je dit natuurlijk overslaan.

Stap 7: Laat het geheel ongeveer 20 minuten afkoelen voordat je het uit het blik haalt en er repen van gaat snijden. Als je het eenmaal gesneden hebt, pak ze dan alvast in aluminium folie in en bewaar het in een luchtdichte trommel, blik of bak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + veertien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.